Domaine Le Clos de Caveau, Vacquyras, Rhône

Henri Bungener tog över vingården efter sin far 2004. Gårdens höga potential har varit känd länge. Innan Henris far köpte gården ägdes den av Steven Spurrier, f.d. chefredaktör på tidningen Decanter. Sedan Henri kom in har han delat in vingården efter jordmån. Och gör numera tre olika buteljeringar efter jordmån. Den lilla sluttningen med sydvästexponering har tre terrasser som varierar från lerkalksten, flinta till kalksten. 1989 konverterades vingården till ekologisk odling som en av de tidigaste i hela Rhône.

 

Egendomen är belägen just under Dentelle de Montmirail. Det är en av de högst belägna gårdarna i Vacqueyras AOC. Uppe i sin skreva är han omgiven av skog och några av de bästa Gigondasplanteringarna.

 

Den genomgående stilen är elegant snarare än svulstig. Varsam och lång extrahering och sparsam fatanvändning genomsyrar arbetet. Transparensen är slående genom alla viner från den enklare CdR från yngre stockar till den mer koncentrerade Lao Muse av gamla stockar från toppterrassens kalksten.

 

CdR LES BATELIERS 2016

70/30 Grenache/syrah av yngre stockar som ligger nere på slättlandet väster om Vacqueyras

manuell skörd, varsam krossning och avstjälkning, naturlig jäsning, ingen filtrering.

 

Vacqueyras aoc FRUIT SAUVAGE 2015

60/40 Grenache Syrah frukten hämtas från de lägre odlingarna nere vid bäcken som bildar foran för odlingarna. Manuell skörd naturlig jäsning, uppfostran på betong, ingen filtrering.


Vacqueyras aoc CARMIN BRILLANT 2012

60/40 Grenache Syrah från stockar med en snittålder på 35 år stående i mellanterassens Calcaire jord med inblandning av Sirlex. Manuell skörd, naturlig jäsning, uppfostran på både betong och 40 hl Foudre, både gamla och nya. Ingen filtrering sker.
 

Vacqueyras aoc LAO MUSE 2011

60/40 Grenache Syrah blend med betoning på gamla stockar Grenache. Frukten kommer från de översta raderna, där jorden är som ljusast. Mycket kalkhaltig jord med mindre sirlex. Har blandad ålder men snittet är högre än för Carmin Brillant. Terassen ger naturligt mindre uttag med högre koncentration. Plockas en normal årgång sist och ligger således lite högre i mognadsgrad och alkohol. Manuell skörd, naturlig jäsning i cuve tronconique . Lagras sedan 18 månader ett åriga Smith Haut Lafite fat.

  • facebook-square
  • Instagram Square

©2017 Bombolles Wine AB